„Cvi parkas”: falafeliai vietoje P. Cvirkos
Štai jau antrą sezoną P. Cvirkos skvere praeivius užkąsti (ir ne tik) kviečia žydiško gatvės maisto kioskelis „Cvi parkas”. Debiutavo jis praėjusiais metais, kuomet šalia stūksojo ir daug diskusijų kėlęs paminklas Petrui Cvirkai.
Dabar gi jau kurį laiką postamento vieta tuščia, ir, atrodo, aikštė turėtų virsti ganėtinai kunkuliuojanti vilniečių susitikimų ir švelnių palėbavimų vieta. Ir išties, šurmuliukas čia kartais kyla, tačiau pavadinti tai nauja madinga Vilniaus vieta, naujuoju traukos centru neapsiverčia liežuvis.
„Cvi parkas”. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt
Dailus „Cvi parkas” kioskelis lyg ir turėtų tapti atraminiu naujosios „Cvirkos” tašku. Ir iš tiesų, ne taip retai iš jo skamba didžėjų leidžiamos melodijos, trinkteli ir gyva muzika, sukasi šokėjų poros, tačiau kol kas tai yra tik kuklūs žingsniai, palyginti su tuo, kuo galėtų virsti „neoCvirka” - klezmerio „subatvakariais”.
Tačiau patraukiame kultūrinę P. Cvirkos aikštės viziją į šoną ir dirstelėkime į gastronominę „Cvi parko” pasiūlą. Ji nėra didelė ir besimeldžiantiems mėsainiaims ar kebabams čia nėra ką veikti – nebent sukorus kelis šimtus metrus susirasti Tauro kalno „Jammi” ir prisėsti ten. Tačiau mums tinka ir falafeliai – pasirenkame falafelius pitoje, kainuojančius 7.2 eur, ir tai galbūt dar nėra Tel Avivo gatvės maisto kainų lygis, bet Vilniuje tai yra tikrai nemažai.
„Cvi parko” gastronominė pasiūla. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt
Kol maistelis ruošiamas, persimetame vienu kitu žodeliu su čia dirbančia ukrainiete , ir štai, pita, gausiai apšlakstyta žalsvu šugo padažu, jau rankose. Užuot prisėdę šalia kiosko, turinčiam ir savą prisėdimo zoną, o ir „cvirkiniai” suoliukai čia pat, šauname tolyn: juk taip įdomu gatvės maistą testuoti pagal jo paskirtį - žingsniuojant gatve. Tačiau po kelių minučių prasideda lietus ir netrukus jau slepiamės po stogeliu. Lietus pasitarnauja kaip vietoje ir laiku pasitaikęs vandens čiaupas – mat šugo padažas gerokai veržiasi per kraštus ir sulig kiekvienu kąsniu pirštai vis labiau skęsta jame. Tačiau jame, o taip pat marinuotose daržovėse, ir slypi visa pirkinio magija – net ausys linksi nuo to skanumo ir Artimųjų Rytų egzotikos.
Pita su falafeliais. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt
Mūsų rekomendacijos
„Azerai" - šiai dienai skaniausi kebabai mieste
„Dyvai" - smagus bariukas tau ir tavo keturkojui