Kaip „Nacionalinė ekspedicija” superšnicelį į J.Basanavičiaus gatvę atplukdė

Pastarosiomis savaitėmis Vilniaus gastropasaulyje vis plačiau sklinda šnicelio kultas. Taip, to paties džiūvėsėliais apibarstyto pjausnio, kuris tai sušmėžuodavo, tai dingdavo iš įvairių sostinės užeigų valgiaraščio, kol su nauja jėga atgimė J.Basanavičiaus gatvėje įsikūrusioje „Prohibicijoje” - visai šalia Rusų dramos teatro esančioje Naujamiesčio užeigoje su nedideliu, bet jaukiu kiemeliu.

„Padarykime šnicelį vėl madingu”, - maždaug toks šūkis sukosi galvoje, kai pasiėmę į rankas peilį ir šakutę, sėdome doroti patiekalo, kurį be paties lėkštės karaliaus ir ant jo užmestos citrinos, taip pat sudaro gruzdintos bulvytės, koleslavo salotos ir švelnus Chilli Mayo padažas. Ilgą pandeminį laiką Vilniaus gatvėse į skrandį kimšdavę mėsainius, kebabus ir dešrainius (ir net „Ikea” antidešrainį) galų gale vėl grįžome prie, pavadinkime, stacionaraus valgio, kuomet į rankas vėl paimami stalo įrankiai ir nebereikia į burną grūsti pirštų (kad ir kaip kartais būna smagu jais susistumti paskutinį kebabo kąsnelį) bei saugotis per visus galus tykštančio padažo. Grynas malonumas už pusšešto euro.

snicelis4

Šnicelis vėl pakilo į triumfo žygį. Foto: uzkrtt photography

Kitas, jau nebe skrandžio, o dvasinis malonumas klausytis istorijos, kaip gi sostinės aštrių sparnelių fanscenoje jau ne vienerius metus garsėjantis Skirmantas Tomkevičius sugalvojo griebtis šnicelio. Pasirodo, idėją padiktavo „Nacionalinė ekspedicija” (ta, kuomet dalyviai plaukė Dunojumi). Vienas jos epizodas buvo skirtas austrų šnicelinei – greito maisto restoranėliui, per langelį praalkusiems kemperio gyventojams tiekiančiam šnicelius su bulvytėmis. Veršienos šnicelis, dar kitaip žinomas, kaip Vienos šnicelis, žinoma, jau kitas, restorano lygis, tačiau džiūvėsėliai ir tinkamai įkaitinta keptuvė daro stebuklus iš kiaulienos, vištienos, kalakutienos.

Skirmantas savo šniceliams naudoja kiaulieną, pats maišo Chilli Mayo padažą ir, kaip pažymi - „kas gi gali atsispirti koleslavo salotoms”? Panašu, kad su šniceliu neprašauta ir gal net pataikyta į dešimtuką – jį mielai renkasi ir putojančio mėgėjai, maisto pristatymo į namus programėlių skaičiai taip pat rodo augantį „Prohibicijos” šnicelio populiarumą.

skirmantas

Skirmantas Tomkevičius. Foto: uzkrtt photography

Pasižiūrėję į savo kone iki blizgesio išlaižytą lėkštę galime konstatuoti – rimta paraiška į vasaros pilvo hitą paduota.