Karoliniškės: kaip prie kiosko nušvitimą 3.5 eur patyrėme

Tos mielosios viduramžio krizėje besimaudančios Karoliniškės...Visada čia smagu pereiti per kaitros ar lietaus ištuštintus kiemus, ir nebesidairyti per petį, ar nepuola iš už nugaros koks iš 90-ųjų užsilikęs urlaganas. Keičiasi Karoliniškės, keičiasi ir kulinariniai įpročiai.

Šiek tiek savo gastronominių nuotykių Karoliniškėse esame įamžinę ČIA, ČIA ir ČIA. O šiandien atėjo metas patirti bene skaniausią Karoliniškių gastronuotykį.

Trijų mūrinių kioskų derinys lengvai pastebimas pro troleibuso ar autobuso langą – šie kioskai, įsikūrę šalia legendinio „Merkurijaus” stūkso čia nuo senų senovės ir dar mena tuos 41-osios vidurinės mokyklos (dabar – Karoliniškių gimnazija) moksleivius, bėgdavusius pirkti žurnalo „Nemunas”, varškės spurgų ar topų topo – į sviestinį popierių vyniojamos sveriamos želė. Maisto tradicijos išlikusios iki šiol – kabo mėsos gaminių iškaba (nors langinės ir nuleistos), per vidurį įsitaisęs raktininkas. O štai paskutinis kioskas ir tapo mūsų kaitriojo pirmadienio džiaugsmu.

3

Šventoji kioskų trejybė. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Kadaise čia intensyviai virė prekyba kebabais, bet matyt jie neatlaikė rūstaus karoliniškiečių egzamino. Kebabai pasitraukė, bet kioskas, žinoma liko. Ir sulaukė naujojo šeimininko su kiek netikėta šiems kraštams greito maisto koncepcija.

Iškaba „Belgiškos bulvytės” vis dėlto skamba dar kiek neįprastai šiame kebabų ir cepelinų krašte. Tačiau iš už langelio į mane pažvelgusi žvitri dama iš Grigiškių patikino, kad „prekyba eina, susidomėjimas yra, tik savaitgaliais galėtų būti geriau”.

4

Valgiaraštis. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Ir kokį gi topinį patiekalą siūlytų ponia? Pasirodo, yra du topai – bulvytės su plėšyta kiauliena ir bulvytės su rūkyta sprandine. Prisiminę laikus, kuomet įžūlioji burgerinė „Keulė rūke” tiesiog nokautavo hipsteriškąjį Vilnių savo mėsainiais su plėšyta kiauliena, pasirenkamae pirmąjį variantą (3.5 eur).

Belaukdami savo patiekalo – apsižvalgome. Pati kaitra – ir judesio jokio. Žvilgt per langelį – ten švaru, tvarkinga ir maloniai vėsu. Pasistengta ir su kiosko apipavidalinimu: tamsiai nudažytos lentos, nors ilgalaikėje perspektyvoje ir pasmerktos apipaišymui, tačiau atrodo kur kas mieliau nei kaimyninių kioskų pavargęs geltonas mūras. O jei esi baisiai praalkęs, gali įsitaisyti čia pat prie stalelio, pavėsyje, ir užuot nešęsis lauknešėlį namo ar į kontorą – čia pat jį ir sudoroti.

6

Patiekalas išpakuotas.Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Ką aš sėkmingai ir darau. Išsipakuoju dėžutę, atsidarau BBQ padažo indelį (jis įeina į patiekalo kainą, bet gali atskirai užsisakyti ir papildomą padažą, ir kiaulienos) ir kimbu doroti. Ir ką gi, reikia pripažinti, kad bent jau šiame rajone tai buvo geriausias maistas ir pagal kokybės (skonio), ir pagal kainos parametrą.

5

Įpusėjom, reikia atsipūsti. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Lieka tik tikėtis, kad „Belgiškų bulvyčių” neištiks kebabų likimas ir kad Karoliniškių gimnazijos auklėtiniai ras progą pabėgti iš valgyklos bei savo dienpinigius iškeisti į vieną kitą saują džiaugsmo iš mūrinio-medinio kiosko.