„Pavilnio kebabai”: kaip Pavilnys Karoliniškes paėmė

Pavilnys Karoliniškėse. Ar taip gai būti? Pasirodo, ne tik gali, bet ir yra. Ir jau trejus metus. Ši trumpa kulinarinė istorija – apie „Pavilnio kebabus”. 

Tas mažas Pavilnio gabalėlis – tai kelių kvadratinių metrų ploto kebabų kioskelis, įsikūręs prie pat sąlyginės Lazdynų/Karoliniškių „sienos”, buvusios „Vaivorykštės” komplekso teritorijos kaimynystėje, firminių Karoliniškių dvylikaaukščių paunksmėje. 

Lydėdamas sekmadienio gęstančią žarą kaip tik ir atsidūriau tame Karoliniškių pakraštyje ir kadangi skrandis burzgė kaip perkaitęs motoras, teko rinktis – ar užsukti į tradicinį prekybcentrį (šiuo atveju - „Rimi”) ar štai į šį kioską. Kai atsiveria toks pasirinkimas, dažniausiai renkuose gatvės maistą.

3

„Pavilnio kebabai” Karoliniškėse. Foto: Julius Baliutavičius.

Taip ir susipažinome su čia plušančia ponia Ilona iš Pavilnio. „Bet juk toli važinėti iš Pavilnio į Karoliniškes?”, - klusteliu jos, kai jau pirmoji įtarumo banga praėjusi (neretai taip nutinka, kad vyresnio amžiaus kulinarai įtariai nužvelgia). „Et, ar gi čia toli? Niekai”, - numoja ponia Ilona, gamindama man mažą tradicinį kebabą su jautiena lavaše (3 eur.) Yra čia ir skambesnių pavadinimų – „Dzūkiškas” (su bulvytėmis fri) ar „Meksikietiškas” (su pupelėmis), bet gal į didesnius eksperimentus šį kartą nenersiu.

1

 „Pavilnio kebabai” Karoliniškėse. Foto: Julius Baliutavičius.

Ponia Ilona čia sukasi jau trejus metus. „O šeimininkas turbūt tas egzotiškos išvaizdos vyriškis, kurio nuotrauka puikuojasi ant kiosko?”, - domiuosi. „Ne, ne, - purto galva moteris. - Čia tarp kitko”. Ką gi, štai toks netikėtas marketingas.

 4

„Pavilnio kebabai” Karoliniškėse. Foto: Julius Baliutavičius.

Treji metai Karoliniškėse sukantis kebabų versliukyje – atrodytų nemažai (nors štai garsioji Pilaitės kebabinė tuoj įžengs į trečią dešimtį), o ir „Google” reitingas nėra pavydėtinas (4.2 balų vidurkis pagal 70 vertintojų). Bet žmonės perka ir skanauja. Per tas dešimt minučių, praleistų kioskelyje ir šalia jo, ponia Ilona aptarnavo dar du klientus, tad nepaisant sekmadienio vakaro, versliukas zvimbia.

 6

Degustuojame kebabą. Foto: Julius Baliutavičius.

O štai ir manasis kebabas jau rankose, šeimininkė dar ir prekybos centruose nematytu limonadu pavaišina. Limonadas, reikia pažymėti, tikrai geras – puikiai tiks „Baikalo” mėgėjams. Kebabas į mūsų skrandį nuėjo lengvai ir be pasekmių, tačiau reikia pripažinti, kad Vilniaus kebabinių reitinge aukštos vietos neužimtų. O štai ponia Ilona užsidirbo karmos taškus kaip svetinga ir šiltos širdies moteris.

5

„Pavilnio kebabų” limonadai. Foto: Julius Baliutavičius.