Kalvarijų gatvės adana 3.9 eur: ar pavyko nudžiuginti skrandį?

Kas gali pradžiuginti vienišą praeivį, sliūkinantį vėsoką tamsų lapkričio vakarą (o laikas dar juk nevėlyvas) toli gražu ne pačia jaukiausia Kalvarijų gatve? Žinoma, smuklė su garuojančiu karštu patiekalu ar bent grogo stiklu. Tačiau kovidinis Vilnius tokių malonumų jau kurį laiką nebesiūlo. 

Ir vis tik artėjant prie Kalvarijų turgaus gatvės žibintai iš lapkričio tamsos išplėšė maisto vagonėlį – tokią hipsterių mėgstamą mobilią maitinimo priemonę ant ratų, kuriomis šiais maisto išsinešimo laikais matyt turėtų būti apstatyti visi verslo dangoraižiai. 

sin1

Kalvarijų gatvės peizažas. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Ir kas gi užėmė priešakines fronto linijas prie Kalvarijų turgaus? O taip, „Sinano virtuvė”, savo laiku nešusi, o gal ir nešanti kebabų vėliavą Vilniaus gatvėse. „Sinano virtuvę” matyt galima laikyti tam tikru gatvės maisto fenomenu, sugebėjusiu tapti šiokiu tokiu tinklu, o taip pat įžengti ir į Kauną. Tačiau kaip neretai nutinka kebabų versle – vos tik šeimininkas nusisuka nuo ieško ir perima administracinius rūpesčius, virtuvės reikalus patikėjęs samdytiems darbuotojams, kaip ima ir pasipila gūglo ar feisbuko atsiliepimuose padūsavimai „anksčiau buvo geriau”. 

Prieš kelerius metus J.Basanavičiaus gatvės „Sinano virtuvės” kebabinė paliko gana nekokį įspūdį, bet štai, likimas pats bruka šansą į rankas. Imam? Imam! Beje, vagonėlio, pastatyto čia prieš kokį mėnesį, valgiaraštyje nerasite žodžio „kebabas” - jis perkonvertuotas į šašlyką arba adaną, nors didelį skirtumą vargu ar pajusit, juo labiau, kad šašlyką skirtingos tautos (ką ten tautos – to paties daugiabučio gyventojai) skirtingai įsivaizduoja. Arba tiksliau – interpretuoja.

sin2

  „Sinano virtuvės” vagonėlis ant ratų. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Mūsų pasirinkimas krenta ant adanos – jautienos, iškeptos ant žarijų (furgonėlyje rusena anglys ir iš krosnelės kartais iššoka ugnies liežuvis, kas, žinoma, nuteikia visai maloniai), daržovių salotų, minkšto lavašo (kas asmeniškai man kur kas geriau nei perdžiuvęs) ir granatų sulčių mikso.

sin3

„Sinano virtuvės” valgiaraštis. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Granatų sultys čia vaidina, ko gero, svarbiausią vaidmenį – nors teko skaityti, kad tai kažkam primena actą, tačiau mano atveju kaip tik suteikė mėsai (kuri galėjo būti labiau pakepusi) savotišką švelninantį poskonį. Ir taip, visai kitas jausmas, kai nereikia savo veido ir pirštų niurkdyti česnakiniame padaže, savo laiku tapusiame tokiu folkloru, jog jam net buvo pašvęstas didžiulis užrašas ant gyvenamojo namo sienos šalia „Tauro rago” liekanų.

sin4

 Adana - tiesiai iš rankų į rankas. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Eksperimentas, įvertinus visas aplinkybes, gavosi visai neprastas.Tiesa, pagal kainos (3.9 eur) ir kokybės santykį šis vagonėlis pralaimėtų daugeliui mūsų aplankytų stacionarių maitinimo vietų (ach, tas „Legendinės Vaivos” Kijevo kotletas ar „Keistų ženklų” troškinys), tačiau nesunkiai aplenktų turbūt 80 procentų aplankytų kebabų kioskelių.

sin5

Valgomas? Valgomas! Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt