Joninių kebabas pas Leventą

Žingsnis po žingsnio ir Kauno gatvės atkarpa (nuo sankryžos su Šv.Stepono iki sankryžos su Algirdo gatve) tapo tikra Naujamiesčio maisto alėja, nutapyta įvairiausiomis spalvomis: nuo visiškai undergroundinių „Pilėnų” ir hipsterių džiaugsmo „Saulės Jėgainės” iki armėniško „Ararato”, bevardės vietnamietiškos virtuvės ar įvairius Azijos skonius derinančios „Dou Asia”. O kur dar „Uptown Bazzar”su savo marga užeigų pasiūla.

Atrodo, į skrandį įsimesti yra ką, bet štai pastaruoju metu, ko gero, didžiausias eiles pietų piko metu gali išvysti prie šio kvartalo naujoko – kebabinės „Pas turką Levent”.

1

Kebabinė „Pas turką Levent”. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Pirmasis vizitas į mėnesį veikiančią kebabinę nebuvo sėkmingas – iešmai buvo nugremžti iki blizgesio, o šeimininkas tik skėsčiojo rankomis: valgūs vilniečiai sukirto visą mėsą, palikdami tik falafelius ir vištos sparnelius. Bet kaip gi aprašyti kebabinę nesukirtus čia kebabo? Teko dar kartą veržtis pro duris, ir šį kartą, laimei, kebabinė nebuvo nusiaubta.

Kol Leventas gamina mažą jautienos kebabą (3 eur), yra kelios minutės pasmalsauti – kas, kaip ir kodėl. Pasirodo, iš Stambulo kilęs Leventas (beje, akcentuojantis, kad jis yra tikras turkas, ir pažymintis, kad Stambule gyvena labai daug arabų su Turkijos pasais) Lietuvoje kuriasi antrą kartą. Iš pradžių kebabinę buvo atidaręs Kaune, tačiau nutarė verslą laikinojoje sostinėje parduoti ir keltis į Vilnių.

2

Vyksta procesas. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Panašu, kad Kauno gatvėje jam sekasi, į pilką namelį, už kurio nugaros stūkso „Žemaitijos pieno” sandėliai, plūsta praalkusi vilniečių minia, kuriai matyt Levento valgiaraštis yra tinkamas variantas nebrangiai sukirsti šiltus pietus.

3

Dalis valgiaraščio. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Dar minutė ir į poperinį maišelį (o tai yra pažanga lyginant su įprastais polietileno maišeliais) suvyniotas kebabas jau spurda mano rankose: maloniai įrudęs lavašas ir sodrus turinys.

4

Leventas linki: skanaus! Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Tačiau po šešto kąsnio suprantu, kad apsirikau pasirinkęs aštrų padažą, kuris yra kiek specifiškesnio aitresnio skonio nei paprastai kebabinėse sutinkamas aštrus padažas. Ir lieka tik plakti save, kodėl gi nepasirinkau barbeque padažo, taip nedažnai sutinkamo kitose kebabinėse, bet kurį gali rasti pas Leventą. Ką gi, matyt prireiks ir trečio karto. Na, o štai mūsų nedidelės redakcijos vegetariškai pusei pasisekė kur kas labiau: Levento mažas falafelis lavaše (3 eur) įvertintas kaip labai geras kainos ir kokybės derinys.

6

Kebabas Vilniaus gatvėse. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt