Kulinarinis 2020-ųjų Vilniaus topas pagal jus ir mus

Artėjant 2020-ųjų pabaigai skelbti kulinarinio Vilniaus apžvalgą atrodo kiek bedieviška, tačiau galbūt tai pasitarnaus gastro ar sostinės kulinarinio paveldo istorijai – labai tikėtina, kad pasibaigus karantinui (o juk jis kažkada baigsis), pasibaigus dar vienai košmariškai pandemijos bangai (tikėkimės, trečiosios nebebus) ir nušvitus „naujojo pasaulio” naujam rytui, sostinės užeigų žemėlapis atrodys kitaip: kažkas tęs savo kelią, kažkas, deja, taip ir liks užvėrę duris (teisingiau, perleidę patalpas naujiems žaidėjams). 

Skaityti daugiau

Lazdynėliai, Mustafa, kebabas

Kyla, auga Lazdynėliai, ir legendinė „Žibutė” jau kurį laiką nebėra viešojo maitinimo monopolininkė šiame Lazdynų „priemiestyje”. Dabar gi, antrojo karantino metu, visi šansai – nedidukų kioskelių, teikiančių maistą išsinešimui, rankose. O ir mes per tas kelias savaites primiršome takus į įprastas kavines, tačiau pramynėme takelius į dar neišbandytas kebabines. 

Skaityti daugiau

Paskutinė vakarienė: kaip Trakų gatvėje 4.60 persivalgėme

Štai ir atėjo žymės #PaskutinėVakarienė laikas – didžioji dalis viešojo maitinimo įstagų, barų neria į antrą karantino bangą, kuri gerokai pakoreguos sostinės gastropasaulį: kai kas grįš, kai kas - nebe. Tačiau galima spėti, kad suklestės maisto furgonėliai ir nedideli kioskai, ištiesiantys praalkusiam lauknešėlį per maisto langelį. Naujasis pasaulis bus kitoks. Tačiau iki jo – dar keliolika valandų, ir dar liko laiko pasidalinti įspūdžiais iš senojo pasaulio. 

Skaityti daugiau

Vienos smuklės istorija: kaip mėsmalė į „Čingį” konvertavosi

J.Basanavičiaus gatvė jau niekada nebus tokia kaip anksčiau. Ir ne tik dėl to, kad „Lietuvos geležinkeliai" apleido didingus rūmus. Prieš kelerius metus šią Naujamiesčio arteriją ėmė atrasti ir čia kurtis įvairios nedidelės kavinukės ir bariukai, taip sudarydami savotišką kompaniją šios gatvės veteranui, „Čagino" restoranui.

Skaityti daugiau

Vilkpėdės legenda: devynaukščio baras, Tadas Blinda ir 90-ųjų dvasia

Bevardis alaus baras (tiesa, anoks jis bevardis, bet apie tai – kiek vėliau), išdidžiai stūksantis Savanorių prospekto devynaukščio gyvenamo namo pirmame aukšte pasigirti nei kranų, nei kraftinio alaus pasiūla negali. Ir vis tik – tai tam tikras Vilkpėdės simbolis. Panašiai, matyt, kaip ir Antakalnio gatvės baras, Antakalnio gyventojų folklore taip ir vadinamas – baras „Baras”. 

Skaityti daugiau

Eime valgyti: kebabų viltis netoli Lukiškių paplūdimio

Nieko nėra amžino, bet, štai, man, kaskart pražingsniuojant J.Jasinskio gatve, atrodė, kad „Anatolija” kebabinė pergyvens ir mane, ir mano vaikus. Tad galite suprasti nemenką nuostabą, kai vieną birželio dieną tame legendiniame pastate, kuriame įsikūręs hipsterių numylėtas baras „Local”, o antrame aukšte kažkada buvo įsikūręs skaitytų knygų knygynėlis, išvydau iškabintus balionus ir naują iškabą, skelbiančią, jog dabar čia - „Ala Turka” užeiga.

Skaityti daugiau

Kaip per stichiją naują kebabinę atradome

Visa tai nutiko vakar, birželio 11-osios vakarą, kai Vilnių vėl užpylė tropinė liūtis. Likus kelioms minutėms iki stichijos pradžios, įjungęs ketvirtą pavarą, skuodžiau Baziljonų gatve, ir staiga, ties šeštuoju numeriu, nuspaudžiau rankinį stabdį: tiesiog morališkai negalėjau praeiti pro šią vietą, neseniai patyrusią eilinę transformaciją. 

Skaityti daugiau

Ar į Pilies gatvę sugrįš istorinė kavinė-cukrainė?

Lietuvos nacionalinis muziejus paskelbė dalies Signatarų namų patalpų nuomos konkursą, kurio laimėtojui būtų suteikta galimybė atkurti istorinės kavinės-cukrainės „Baltasis Štralis“ dvasią. Pilies gatvėje esančiame pastate, kuriame šiuo metu įsikūręs muziejus, beveik šimtą metų veikusi kavinė buvo ypatingai populiari tarpukario Vilniaus inteligentijos tarpe.

Skaityti daugiau

Žvėryne duris atvėrė prabangus sušių restoranas

Vilniuje. Žvėryne (Vytauto g.35) duris atvėrė „fine dining“ tipo (garantuojančio aukščiausio lygmens patiekalus ir aptarnavimą) restoranas „I HATE SUSHI“, orientuotas į sušio patiekalus bei Šampanės regiono gėrimus. Rytų Europoje sušių restoranai jau spėjo pavirsti į greitojo maisto atsiėmimo punktus, todėl žmonėms, turintiems aukštesnius lūkesčius, tekdavo kokybiškų sušių ieškoti užsienyje. Šiandien svečiai kviečiami į gamtos pažinimo kelionę, kurioje galės ragauti tikrų, nuo „pramonės pabėgusių“ sušio patiekalų.

Skaityti daugiau

Kaip pandemija naujam gyvenimui prikėlė garsiuosius tualetus

Po to, kai Vilniaus savivaldybė miesto užeigoms ir barams metė gelbėjimosi ratą, pasiūliusi praplėsti kavinių lauko erdves ir statyti staliukus ten, kur anksčiau jie vargiai buvo įsivazduojami, sostinės centre išdygo ne vienas papildomas staliukas. 

Ko gero originaliausiai papildomus staliukus išnaudojo nemenkai žinomas klubas „Paviljonas”, įsikūręs šalia Pylimo, Vingrių ir Naugarduko gatvių sankirtos esančiame skvere. 

Skaityti daugiau

Atsinaujinęs KFC atvėrė duris

Ketvirtadienį sostinėje duris atvėrė atnaujintas pagrindinis tinklo „Kentucky Fried Chicken“ (KFC) restoranas Lietuvoje. Naujoje vietoje – Gedimino pr. 5, įsikūręs restoranas renovuotas atsižvelgiant į šiuolaikines tendencijas, naudojant kuo natūralesnes medžiagas. Nauja, moderni erdvė aprūpinta skaitmeniniais kioskais ir meniu stendais, siekiant sukurti kuo daugiau patogumo klientams.

Skaityti daugiau

„Burger King“ startas - „Akropolyje“

Tarptautinio restoranų prekinio ženklo „Burger King“ frančizės valdytoja Baltijos šalyse „Tallink Grupp“ pirmuosius greitojo maisto tinklo restoranus Lietuvoje ir Latvijoje atidarys „Akropolis Group“ valdomuose prekybos ir pramogų centruose. Lietuvoje pirmasis restoranas bus atidarytas Vilniaus „Akropolyje“, o Latvijoje – Rygos „Akropole“. Restoranai duris atvers antroje 2020 metų pusėje.

Skaityti daugiau

Lyrika ir Žvėryno „Jammi”

Ar Jūs sau bandėte kada atsakyti į klausimą, kokiame greitmaisčio tinkle Vilniuje esate dažniausiai apsilankę? Mano atveju, „McDonald's” be konkurencijos imtų pirmą vietą, o štai dėl antros vietos, matyt rimtai susigrumtų „Hesburger” ir „Jammi”. 

Skaityti daugiau

Pilvo malonumai: Teksasas T.Ševčenkos gatvėje

Naujamiestyje esanti T.Ševčenkos gatvė pamažu tampa gatvės maisto alėja ir dar viena išraiškinga detale sostinės kulinariniame žemėlapyje. Prie čia esančių kišeninių piecerijų, kebabinių visai neseniai prisišliejo ir „Donde” taqueria - takų (tacos) mėgėjams jau pažįstama nuo tada, kai buvo įsikūrusi kitame Naujamesčio kampelyje „Uptown Bazaar”.

Skaityti daugiau

Kaip kebabas Antakalnio prestižą pakėlė

Savo laiku Antakalnis buvo vienas iš tų rajonų, traukdavusių čia lyg magnetas. Prisimenu, kad kai prieš kokius dvidešimt metų ieškojome būsto, Antakalnis buvo mūsų prioritetinių rajonų sąrašo viršūnėje. Ir lyg buvome radome dviejų kambariukų butuką, kuris įtilpo į numatytą biudžetą (iki 70 tūkstančių litų, kas galėtų pagalvoti), ir buvo gražioje vietoje, bet... 

Skaityti daugiau

„Karantino vaikas”: pica dulkėto kiemo

Saulėtas, ramus ir dulkėtas vidurdienis T.Ševčenkos „piatiorose” - tame unikaliame industriniame Naujamiesčio rezervate, kur susisluoksiuoja gamyba, prekyba, gyvenimas loftuose bei kartais itin audringi vakarai labiausiai vietiniame bare iš visų vietinių - „Elektrite”. 

Skaityti daugiau