Eime pietauti: maltinis tarp išgelbėtų paveikslų (1323>)

Tarp dviejų judresnių miesto judėjimo gijų – A. Goštauto ir Lukiškių gatvių įsispraudusi Mečetės gatvelė paprastai ilgą laiką būna tyli, rami. Tačiau atėjus pietų metui, čia nuolat galima išvysti būrelius žmonių, kurių didelė dalis dingsta mįslingame pusrūsyje.

Juokaujame, šis pusrūsys (techniškai jis priklauso A. Goštauto gatvei) nėra jokia mįslė – jau ketverius metus čia veikianti valgykla pelnė gerą reputaciją, kuri ir padeda sutraukti būrius praalkusių vilniečių. Įkišome savo snapą ir mes, tiesa, tą padaryti pavyko tik iš trečio karto – pirmus du kartus tiesiog neturėjome laiko atstovėti nemažą eilę, išsirangiusą ant laiptų, vedančių į sotųjį pusrūsį. Ir vis dėlto ta diena atėjo.

4

Valgykloje švaru, šviesu ir jauku. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Nors valgykla ir neturi pavadinimo, tačiau neoficialiai ji vadinama „Pas Mariją”. Marija – tai valgyklai vadovaujanti Marija Misiūnienė, kurios dešinioji ranka – dukra Jolita Paliukėnienė, ir štai šis tandemas viešojo maitinimo sektoriuje sukasi jau 25 metus.

„Buvo toks fabrikas „Vilija” ir jo valgykla. Tada - „Do Re Mi” patalpos, tada – vienuolika metų VPU (šis prieš kurį laiką uždarytas Edukologijos universitetas (prieš tai - VPU) kiek vėliau suvadino tam tikrą vaidmenį naujosios valgyklos gyvenime, bet apie tai - vėliau), ir dabar čia jau esame ketverius metus”, - su veiklos chronologija supažindina Jolita.

3

Valgyklos reikalais rūpinasi šeimyninis mamos ir dukters duetas. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Oficialiuose popieriuose valgykla priklauso įmonei „Taumartis”, kurios pavadinimas gimė sujungus dviejų Jolitos sūnų – Tautvydo ir Martyno – vardus. O kiek vėliau simpatiškoji moteris susilaukė ir trečio sūnaus – Simo. Štai tokie, pasirodo, šeimyniniai reikalai.

Valgykloje neseniai atliktas remontas, tad švaros, šviesos (nepaisant pusrūsio) ir jaukumo čia netrūksta, tad lieka išmėginti pusiau atspausdintą, pusiau ranka užpildyta (senoji mokykla vis dar valdo!) valgiaraštį. Jis tikrai gana gausus ir įvairus. Patys įvertinkite – penkios sriubos, o iš viso – 21 patiekalas. Galva gali apsisukti.

1

Mūsų pasirinkimas. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Ilgokai trypčiojame vietoje, vis bandydami išsirinkti, ką čia įsimetus skrandin. Galų gale pasirinkimo kauliukas krenta ant šiupininės sriubos (pusė porcijos – 1,3 eur) bei pikantiško kiaulienos maltinio (5.2 eur). Pasiimame į rankas padėklą ir jau po minutės, dėka gerokai aptirpusios eilės, galime jau ir skanauti.

Tęsinys -  mūsų Contribee platformoje. Tapkite prenumeratoriais ir palaikykite Vilniaus naršymo iniciatyvą!