Eime pietauti: kaip uzbekiškame „Skonių karavane” guliašą ragavome
Vidurinės Azijos virtuvė Vilniuje plečiasi šviesos greičiu, kiek į šalį stumtelėdama kinų virtuvę ir įsikurdama tose patalpose, kur anksčiau vilniečius pasisotinti kviesdavo raudoni (tik ne tos specifikos, apie kurią galbūt pagalvojote) žibintai.
Vienas tokių kinų virtuvės restoranėlių prieš kurį laiką konkurencinėje kovoje krito Naujamiestyje, A.Vivulskio ir Švitrigailos gatvių sankirtoje. Vieta tuščia ilgai nebuvo – jau pusmetį čia praalkusių laukia uzbekišką virtuvę propaguojantis „Skonių karavanas”.
„Skonių karavano" interjeras. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt
Buvau tą dieną pirmuoju, pravėrusių restoranėlio duris, ir, žinoma, susidomėjau dienos pietumis, mat čia tradicinė uzbekiška virtuvė miksuojama su kur kas labiau lietuvio skrandžiui įprastais patiekalais – priklausomai nuo savaitės dienos čia uzbekų virtuvei įprastą plovą galima pakeisti balandėliais, vištienos šašlyku ar jautienos guliašu su bulvių koše.
Kurį laiką svarsčiau, ar verta plovą iškeisti jautienos guliašą, bet galų gale apsispręsti padėjo simpatiška administratorė-oficiantė, rekomendavusi plovui pašvęsti sekmadienį, kuomet „Skonių karavane” verdamas šventinis plovas su aviena ir nemenkos porcijos patiekiamas su visais priklausomais priedais – salotomis, arbata ir t.t.
Mahoros sriuba su bandele. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt
Tad šį kartą tariame „taip” mohoros sriubai (avinžirniai, morkos, bulvės, jautienos gabalėliai – puikus skonis), kuri pateikiama