Maldininkų sugrįžimas: svečiuose pas „Azerus” Jeruzalėje

Sunku suskaičiuoti, kiek kartų bandėme paimti Jeruzalės „Azerus” - vienos didžiausių sostinės gatvės maisto legendų gimimo vietą vietiniame turgelyje, kur viskas taip įsisuko ir įgavo pagreitį, kad net ir didžiausi tarptautiniai greitojo maisto tinklai, turintys čia savo taškus, vis pagalvoja – kaip jiems tai pavyko?

Būtent šie kuklūs geltoni kioskeliai, kebabai ir sunkiai žodžiais perteikiama atmosfera Vilniaus vardą pasaulyje išgarsino kur kas labiau nei dažnai beviltiški „Vilnius Go” miesto savireklamos projektai, suryjantys milžiniškus biudžetus ir nešantys abejotiną naudą.

a1

Kultiniai geltoni kioskeliai. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Ir štai, po keliolikos bandymų prasimušti pro čia vis sutinkamą hipsterių minią, dar metų pradžioje pagaliau gavome progą paskanauti ne tik pabrangusio kebabo (viskas su jo skoniu yra gerai – kaip ir Kauno gatvės filiale) ir pasidaryti kelis kadriukus netrikdydami lankytojų privatumo – vis dėlto Vilniaus metraštis tiesiog reikalauja tai padaryti.

Ir mes labai dėkingi savo prenumeratoriams, kurių sumesti eurai leidžia dokumentuoti šias vietas, kurios, gali būti, ateityje bus nagrinėjamos kaip naujosios gastronomijos paveldas. Ir tu, mielas skaitytojau, taip pat gali įsilieti į prenumeratorių gretas.

a2

Kebabo skonis nepriekaištingas. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Pats pietų įkarštis, tad tamsiagymiai vyrukai sukasi virtuvėlėje, o kurjeriai su savo krepšiais čia užsuka kas kelias minutes, tačiau pačiame kioskelyje, o ir autobuse – vietos šį kartą apsčiai. Tiesa, apie autobusą – jei praėjusią vasarą kieme stoviniavo parūdijęs „pazikas”, tai dabar jau kurį laiką valgytojams siūloma įlipti į prašmatnesnį, didesnį, spalvingu graffiti išmargintą autobusą.

Visa kita – kaip ir anksčiau: ta pati šansono nuotaika, bokso pirštinės, virduliai, kilimai – toks nedidukas muziejus, tik šį kartą galima ramiai apžiūrinėti eksponatus ir ramiai, nesistumdant praalkusioje minioje, juos įamžinti.

a27

Paziko jau nebėra.... Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

a15

...vietoje jo - šta toks gražuolis. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Tiesa, šioje vietoje teko apsilankyti dar tada, kuomet „Azerais” ir didžiu triumfu sostinės kebabų pasaulyje čia dar nekvepėjo. Tačiau jau ir tada šiai vietai buvo prognozuojama sėkmė. „Ko gero, skaniausi kebabai” - švietė į vidų viliojanti iškaba, tačiau net pati teta, vyniojantį lavašą, turbūt tuo netikėjo ir net šviesiausiame sapne netikėjo, jog tai, kas parašyta iškaboje, visai netrukus taps tiesa.

a24

Epocha prieš „Azerus“ - pranašinga iškaba. Foto/Julius Baliutavičius/1323.lt

O tuo metu tai buvo vienas pigiausių kebabų Vilniuje. Kiek daugiau nei du eurus kainavęs kebabas buvo sunkiai valgomas, tad kai pirmą kartą teko pamatyti apgultą tą patį kioskelį su vienais neskaniausių kebabų Vilniuje, teliko persižegnoti meldžiantis už suklydusiųjų sielas. Tačiau, pasirodo, suklydau aš ir prireikė kone pusantrų metų, jog galų gale įveikčiau kelią iki kone šventos vietos, kur pirmą kartą buvo suvyniotas „Azerų“ kebabas. Simboliška, kad tai nutiko Jeruzalėje.

Daugiau nuotraukų - „Azerai" 2023-iaisiais. Foto: Julius Baliutavičius.

a3

a4

a5

a6

a7

a8

a9

a10

a13

a16

a17

a18

a19

a20

a21

a22