Kalnų parke - lietuvišką aludarystę pristatantis festivalis

Šiais metais pirmą kartą organizuojamas „Lietuviško alaus festivalis“ festivalis, kurio tikslas suvienyti visus Lietuvos aludarius nuo mažiausio iki didžiausio bei įrodyti sau ir pasauliui, kad Lietuva pelnytai vadinama alaus šalimi ir turi kuo didžiuotis. Festivalis vyks gegužės 31-birželio 1 dienomis sostinės Kalnų parke.

Šioje alaus šventėje kiekvienas aludaris bus renginio žvaigždė, skelbia organizatoriai pranešime žiniasklaidai. Ir nesvarbu, kur gimė alus – mažo miestelio bravorėlyje ar miesto modernioje darykloje, kiekvienas dalyvis turės vienodas sąlygas prisistatyti nieko neužgožiant ir nieko nepamirštant, be to, kiekvienas dalyvaujantis bravoras kartu yra renginio rėmėjas.

Pasirinkta renginio vieta - Kalnų parko estrada yra pačioje Vilniaus širdyje, tačiau tuo pačiu jaukiai apsupta gamtos ir senosios miesto dvasios.

organizatoriai vertikaliai

„Lietuviško alaus festivalio“ organizatoriai. Foto: asm. albumas.

„Esame tikri, kad būtent čia, kur kadaise stovėjo Kreivoji pilis, vyko ne viena puota, kurios metu pagrindinis šventinis gėrimas buvo alus ir midus. Ir jei iš tos epochos neišliko nei vienas alaus receptas, tai iki mūsų dienų išliko tikėjimas, kad Lietuvos aludarius ir alų globoja dievaitis Ragutis ir jo pati Ragutienė. O faktas apie vis dar gyvą tradiciją aukoti Ragučiui šlakelį alaus per šventes, parodo mūsų pagarbą istorijai ir kultūrai”, - pranešime žiniasklaidai teigia organizatoriai. - Ne tik su dievų pagalba, bet ir lietuviško užsispyrimo dėka iki mūsų dienų gyvuoja tradicinis lietuviškas alus. Naujos technologijos ir mados visąlaik darė įtaką ir aludarystėje. Tačiau Lietuvoje dar yra keli senas šeimos tradicijas tęsiantys aludariai, kurie daro alų nekeisdami technologijų ir receptų. Būtent šis faktas buvo viena iš priežasčių paskatinusių organizuoti išskirtinai lietuviško alaus festivalį, kad dar spėtume pažinti tuos žmones ir jų saugomą neįkainojamą paveldą”.

 

Organizatoriai skelbia, kad šių metų šventėje bus galimybė paragauti ir visiškai modernių interpretacijų, kurios nei per žingsnį neatsilieka nuo pasaulinių aludarystės madų ir tendencijų. Visada labai imponuoja, kai naujų receptų autoriai į alaus gamybą įtraukia ingredientus atspindinčius lietuvišką kultūrą. Ir tai dar vienas faktas, patvirtinantis, kad lietuviška aludarystė gyva, išskirtinė ir pasiruošusi globalizacijos iššūkiams.

Tuo tarpu organizatorių iššūkis - suburti konkuruojančioje rinkoje dirbančias daryklas, o lietuviams pristatyti lietuviško alaus kultūrą. Todėl renginio programa yra subalansuota kultūringai praleisti laiką gamtoje su bendraminčiais. Kalnų parko estradoje įsikurs puikaus maisto bei užkandžių tiekėjai, giros ir kitų nealkoholinių gėrimų gamintojai, scenoje vyks muzikiniai pasirodymai, o pievoje aktyviai nusiteikę lankytojai ras ir labai linksmų, kai kam gal net ir iššūkį keliančių pramogų.

 

Idėja organizuoti visų lietuviškų bravorų festivalį kilo grupelei entuziastų. Susitikę dviejų tarptautinių festivalių Lietuvoje organizatoriai ilgai diskutavo, kodėl Lietuvoje nėra renginio, kurio rėmuose vienoje vietoje tilptų visi Lietuvos bravorai. Dažniausiai vieni gamintojai dalyvauja tik mugėse, kitų produkciją galima sutikti tik prekybos centruose, treti neišvyksta iš savo rajono. Ir taip gimė idėja surengti unikalų lietuviškų gėrimų festivalį, kur visi, tiek gamintojai, tiek ragautojai, turės progą susitikti, susipažinti.

Organizatorių komanda - tai dviejų festivalių sąjunga: nuo 2014-ųjų metų organizuojamo žiemos kraftinio alaus festivalio „Žmogšala“ ir nuo 2017-ųjų didžiausio Lietuvoje kraftinio alaus festivalio VAF (Vilniaus alaus festivalis) rengėjai.