Sostinėje jubiliejinė „Žmogšala“

Jeigu esate žingeidūs, neabejingi geram skoniui, įdomiai draugijai ir naujoms patirtims, tai būtent Jums parengėme ypatingą šventę – vasario 11 dieną Vilniuje, parodų rūmuose „Litexpo", vyks dešimtasis tarptautinis Vilniaus žiemos alaus festivalis-paroda „Žmogšala“, rašoma organizatorių pranešime žiniasklaidai.

Kokios gi čia naujos patirtys, gali paklausti skeptiškasis Tūlas – jeigu remsis stereotipais. Bet ir jis gali pakeisti požiūrį, apsilankęs mūsų gurmaniškame renginyje, kuriame susipažins su kraftinių (craft) gėrimų gamintojais ir jų išskirtine produkcija. Juk dažnai težinome kelias gėrimo rūšis, alų skirstome į šviesų ir tamsų nelabai domėdamiesi iš ko ir kaip jis pagamintas. O be reikalo. Juk tokie gėrimai kaip alus, midus žinomi nuo seniausių laikų ir yra sudėtinė mūsų istorinės mitybos dalis. Edukacinio festivalio tikslas – praplėsti žinias apie tradicinius gėrimus, ugdyti skonį, gebėjimą suprasti ir įvertinti kokybę. Todėl pristatomi tik kraftiniai gėrimai – išvirti išmanių meistrų mažuose nepriklausomuose bravoruose. Taip tęsiamos šimtametės ir kuriamos naujos tradicijos.

Zmogsala2020 137

Parodų rūmuose „Litexpo" griaudės jubiliejinė „Žmogšala“. Foto: organizatorių archyvas.

“Alus LDK kulinarijos kultūroje užėmė ypatingą vietą. Kaip ir midų jį gėrė ir jaunas, ir senas, ir valdovo rūmuose, ir valstiečio pirkelėje”, – savo knygoje “Istorinė Lietuvos virtuvė” rašo prof. Rimvydas Laužikas.

Kartais istorinės žinios apie, berods, taip plačiai žinomą gėrimą stebina. Pavyzdžiui, buvo laikmetis, kai iš ryto patale diduomenės moterys išgerdavo nedidelį puodelį šilto alaus su grietine ir įtrupinta varške ar vietoj pusryčių šeimoje buvo skanaujama alaus sriubos – į pašildytą alų įmušant kiaušinių trynius, užbalinant saldžiu pienu ar grietinėle ir paskaninant gabalėliu sviesto.

 

Bet šį kartą festivalis ne tik apie alų – paruošėme Jums naujieną! Prie craft aludarių pirmą kartą jungiasi ir kitos kategorijos nestiprių fermentuotų gėrimų gamintojai – midininkai ir sidrininkai. Kaip byloja lietuviškos pasakos: “ir aš ten buvau, alų midų gėriau, per barzdą varvėjo, burnoj neturėjau”, nuo seniausių laikų alus midus – privalomas kiekvienos puotos elementas. Švenčiant sostinės 700-ąjį gimtadienį prasminga prisiminti ir ilgus metus gyvavusias kulinarinės kultūros tradicijas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Zmogsala2020 148

Parodų rūmuose „Litexpo" griaudės jubiliejinė „Žmogšala“. Foto: organizatorių archyvas.

Midus tarp gėrimų užėmė išskirtinę vietą ir karaliavo iki XVI amžiaus. Pavyzdžiui, aukščiau minėtoje prof. R. Laužiko knygoje skaitome apie tai, kad “geriamas midus buvo įrašytas Jogailos sąskaitų knygose. XV amžiuje pirmosios žinomos vilniečių korporacijos buvo midaus brolijos. Brolijose galiojo griežtos taisyklės. Puotose galėjo dalyvauti tik brolijų nariai ar asmenys už kurių gerą elgesį laidavo kiti brolijų nariai. Kai kada į broliją galima buvo patekti ir susimokėjus mokestį, bet tik kartui. Jei tokio svečio elgesys buvo nepriekaištingas, jis galėdavo apsilankyti ir kitose puotose. Į puotos patalpą visi dalyviai turėjo eiti neginkluoti. Per daug įkaušti taip pat negalima – lauk išprašydavo tam skirtas pareigūnas – raktininkas”.

 

Išlaikant minėtas istorines tradicijas, kviesdami į festivalį, irgi prašome įsigyti bilietą (į jo kainą įeina degustacinė 100 ml taurelė) bei įspėjame, kad, kaip ir minėtose brolijose, apsvaigę asmenys nebus įleidžiami (pinigai už bilietus tokiu atveju negrąžinami), o renginio dalyviai turės teisę nebepilti gėrimų tiems svečiams, kurie atrodys pernelyg apsvaigę. Jeigu tęsiam tradicijas, tai nuosekliai! „Žmogšala“ pasisako už saikingą alkoholio vartojimą ir kultūringą bendravimą.

Jūsų patogumui atsiskaitymui festivalio teritorijoje bus naudojama vieninga žetonų sistema, pranešime žiniasklaidai pažymi renginio organizatoriai.