Naujamiesčio atradimas: kesadilija kurdo rankų

„Don Pedro” iškaba Algirdo ir T.Ševčenkos gatvių sankryžoje (kas yra visai šalia Mindaugo gatvės „Maximos”) dar šviečia, tačiau tai jau nebėra tas „Don Pedro”, kažkada taip pamaloninęs skrandį savo tacos. 

Dabar tai - „Yala Yala Bistro”. Kaip ir kokiais keliais persipynė Pašilaičių „Yala Yala” kebabinės ir „Don Pedro” keliai nėra aišku, tačiau šianden faktas toks – po ilgokos petraukos kebabai vėl sugrįžo ten, kur jau kadaise buvo. Ir ne tik jie. Naujasis „Yala Yala” pateikia multikultūrinį miksą, kuriam persipina Artimųjų Rytų, Meksikos, Italijos ir šiek tiek tautinės gatvės maisto (na, juk bulvinį blyną galima sukirsti sliūkinant prospektu, tiesa?) virtuvės.

4

 Iškaba dar primena  „Don Pedro” laikus. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

„Yala Yala” atsidarymas Naujamiestyje praktiškai sutapo su Covid-19 įsiveržmu į Lietuvą ir šalį užklupusiu karantinu, iš kojų išmušusiu ne vieną šimtinę sostinės maitinimo užeigų, tačiau tuo pačiu suteikusiu pagreitį maisto išsinešimo paslaugai ir tuo pačiu tiems taškams, jau atkandusiems dantį gatvės maisto rinkoje. 

Tad nors „Yala Yala” dar gyvena įkurtuvių nuotaikomis ir užeigoje gali išvysti šiek tiek chaosiuko kartoninių dėžių pavidalu, tačiau virtuvė sukasi visu pajėgumu, ir čia mus pasitinka besišypanstis vyrukas. Rebazas Rašidas, Irako kurdas, visų pirma nustebina savo pakankamai gera lietuvių kalba. Pasirodo, vyrukas savo laiku dirbo arabų kalbos mokytoju, tad kalbos yra jam artimas dalykas, ir jų jis yra pramokęs ne vieną. Savo laiku jam teko gyventi Pabradės pabėgėlių centre, o štai dabar mums ruošia kesadiliją su jautiena (5.5 eur) ir pasakoja, kurį laiką gyvenęs ir dirbęs Vokietijoje, tačiau Vilniuje jaučiasi kur kas geriau. Malonu girdėti! Rebazas gyvena Pilaitėje, pluša Naujamiestyje, palaiko Milano „AC Milan” futbolo klubą ir, panašu, gyvenimu nesiskundžia.

8

 Susipažinkite- Rebazas. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Štai taip mums beplepant į popierinę dėžutę subyra dvi kesadilijos, gera sauja bulvyčių bei salsos ir gvakamolės padažais. Skrandžio sultys garsiai signalizuoja apie pasiryžimą tuoj pat nerti į maisto testą. Tad lieka tik atsiveikinti su svetinguoju kurdu ir nerti į neseniai gimusį Šv.Florijono skverą, kur šalia gaisrinės ir pradedu vėlyvojo vakaro gurmanišką fiestą.

2

Kesadilija niam niam. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Ką gi, ne be reikalo Rebazas gyrė savo užeigos mėsą – kesadilijos tiesiog nuslysta į pilvą, o bulvytės pasitarnauja kaip „slampinėtojo priedas” - ganėtinai smagu vaikščioti po temstantį Naujamiestį, besižvalgant į langus, balkonus, svarstant, kokios ten istorijos dėliojasi – už tų sienų. Ir vis įsimetant bulvytę iš „Yala Yala”. Arba išvertus į lietuvių kalbą (tik pamiršau – iš arabų, kurdų ar turkų) - „Greičiau greičiau” arba „Nagi nagi”. Smagus lingvistinis-kulinarinis vakaras Naujamiestyje.

Dar šiek tiek fotoįspūdžių iš „Yala Yala Bistro”. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

1

 3

5

6

7

10