„Kablyje” bursis kraftininkai ir putojančio gurmanai

Vasario 22 d. Vilniuje vyks 7-asis tarptautinis žiemos alaus festivalis-paroda „Žmogšala”. Kaip ir kiekvienais metais, po vienu stogu šis renginys suburs smalsuolius, aludarius, gurmanus ir norinčius tokiais tapti.

Ir nors alus lietuvių kultūroje yra vienas iš seniausių gėrimų, šį kartą kalba eina apie šiuolaikinę kultūrą, kuri remiasi į tą pačią istoriją. „Žmogšala” visuomenei pristatys kraftinio alaus ypatingai platų asortimentą, kuris yra gaminamas Lietuvoje ir pas mūsų artimiausius kaimynus latvius ir estus.

Tai ką vis tik reiškia „kraftinis“? Angliškas terminas craft („kraft“) verčiamas kaip „meistriškai padarytas“ dalykas ir iš esmės suvokiamas kaip kokybės kriterijus. Šis terminas savyje talpina ir daugiau prasmių: naujos technologijos, atkurti receptai, maža gamybos apimtis. Todėl jo griebėsi daug alaus gamintojų savo produkcijos „pagerinimui“.

Šių metų „Žmogšalos” pagrindinis organizatorius - asociacija „Alaus brolija“ nusprendė atrinkti ir sukviesti kuo daugiau tų Lietuvos kraftininkų, kurie gerina savo produkciją ne etiketės iškalbingumu, o kuriamais naujais receptais, griežtai lankantis gamybos procesų ir įberiant žiupsnelį meilės bei humoro. Šio fetivalio-parodos tikslas – kuo kilniausias: siekiama, kad renginio lankytojai galėtų išplėsti savo akiratį, ugdytų savo skonių receptorius ir ateityje reikalautų iš gamintojų tik meistriškai, kokybiškai pagaminto alaus. Todėl degustavimui jau paruoštos firminės 150 ml taurelės suteiks galimybę mažais kiekiais paragauti daugiau įvairesnio alaus. Tačiau svarbiausia renginio dalis – susitikimai ir pokalbiai su pačiais aludariais.

Šio festivalio sumanytojas – praėjusiais metas miręs Vidmantas Laurinavičius, dar žinomas kaip Vidma Alutis - tikras alaus kultūros entuziastas. 2014 m. suorganizuotas pirmasis žiemos egzotinio alaus festivalis „Žmogšala” šiandien jau gali didžiuotis, kad yra vienas ilgiausių be pertraukos organizuojamas toks renginys Lietuvoje.

zmog

Festivalio „Žmogšala” akimirka. Foto: organizatorių archyvas.

Šių metų festivalis-paroda organizuojama Vidmos atminimui pagerbti, tad buvo stengiamasi išlaikyti jo sumanytą formatą: patekimas į festivalį su bilietais, kurie prie įėjimo keičiami į 150 ml degustacinę firminę taurelę, o alus bus keičiamas į vietinę festivalio valiutą – specialius „Žmogšalos” žetonus. Renginio dalyviai - profesionalūs alaus gamintojai ir eksperimentuojantys namuose, taip vadinami „naminukai“.

Pirmoji gera naujiena - į festivalį su trenksmu grįžta Lietuvos kraftininkai! Per tą laiką nemažai naminukų užaugo iki puikių nepriklausomų alaus bravorų. Ir renginio organizatoriai labai didžiuojasi galėdami pasakyti: dalyvauja visos Lietuvos alaus daryklos, kurios organizatorių nuomone yra priskirtinos kraft kategorijai.

Kita šių metų naujiena – vyks žiemiško alaus rinkimai. Savo alų dalyviai pristatys lankytojų „teismui“. O žiemiškam alui priklauso būti truputį labiau egzotiškam, labiau tamsiam ir labiau stipresniam!

Nauja ir tai, kad šiais metais festivalio nuotaiką kurs, o ir garso takelį suks DJs Smetona, veiks „Žmogšalos radijas“. Ir tikriausiai pati geriausia naujiena - pirmą kartą renginys vyks kultūros centre „Kablys” - kas itin patogu ir vilniečiams, ir atvykstantiems svečiams.

 Baneris DJ 1