Valio Vietnamui Kauno gatvėje

Užkandinė, įsikūrusi Kauno gatvėje prie Aguonų stotelės, rodos, buvo nepajudinama – vargiai kas suskaičiuotų, kiek koldūnų ragautojų, o maisto madoms pasikeitus – mėsainių valgytojų ji matė.

Bet, matyt, naujaisiais laikais, kuomet į Naujamiestį plūstelėjo X karta, korta buvo bloga ištraukta, o dar greičiau – netinkamai įpakuota: jau vien specifinis kvapas, sklindantis iš čia, atbaidydavo nemažą būrį praalkusių. 

Galbūt todėl praėjusių metų pabaigoje vieną dieną pernelyg nenustebau (nors iš tiesų nustebau) išvydęs, kad užkandinės patalpos nuomuojamos, o visai netrukus, gruodį, čia jau duris pravėrė Vietnamo virtuvės patiekalus siūlanti užkandinė. Beje, kol kas irgi bevardė, nors jau visai netrukus pasipuoš užrašu “Mo Suan” (o gal “Mua Xuan”).

4

 Naujoji Vietnamo virtuvės šventovė Kauno gatvėje. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Kartu su krikštynomis turėtų praturėti ir užeigos interjeras – bent jau tokios mintys sukasi čia šeimininkaujančių Hajos ir Tuano galvose. Malonūs jauni žmonės gerai kalba lietuviškai, o dar labiau nustebina, kai paaiškėja, jog yra karoliniškiečiai. “Mūsų tėvai čia gyvena”, - šypteli Tuanas. Tiesa, jie abu neretai aplano savo istorinę tėvynę, kur gyvena daug giminių.

3

 Haja ir Tuanas iš Karoliniškių. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Pastaruoju metu Vietnamo virtuvė gana plačiai paplito Vilniuje – kartais atrodo, jog ši mada panaši į tą, kuomet prieš gerus dvidešimt metų sostinėje vienas po kito ėmė atsidarinėti kiniečių virtuvės restoranėliai. 

Taigi, ką šiandien ragausime? Pasirinkimas nemažas, karštųjų patiekalų kainos svyruoja nuo 4.5 iki 8 eurų. Patys šeimininkai tvirtina, kad karštųjų patiekalų topo viršūnėje yra karis su daržovėmis (prie kurių gali rinktis vištieną arba krevetes), bet aš pirštu bedu į keptus makaronus su kiauliena ir daržovėmis (4.5 eur). 

1

Valgiaraštis. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Kol virtuvėje barška puodai, pro palanges, apstatytas augmenija, gali sentimentaliai dairytis į sniegu užpiltą Kauno gatvę ir prisiminti jaunas dienas, kuomet dirbdamas statybose, būtent čia užbėgdavai susiversti į skrandį koldūnų ir vėl paknopstomis bėgdavai į objektą. O štai dabar sėdi Vietnamo virtuvės užeigoje ir galvoji, kaip gi pasikeitė gimtasis miestas nuo 1992-ųjų...

5

 Vaizdas pro augmeniją į Kauno gatvę. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Atgal prie skrandžio reikalų sugrąžina šalia klegantis stalas, užsėstas bent dešimties žmonių kompanijos. Iš jų lūpų vis prasiveržia “och, kaip skanu”, “seniai taip nevalgiau” ir tai, žinoma, dar labiau skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.

Ir štai, makaronai ant stalo. Makt makt – ir gana solidi lėkštė suvarkoma iki paskutinio makarono. Galima drąsiai dėti pliusą – puspenkto euro investicija į skrandį buvo vykusi.

2

Niam-niam. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt